Jak zapobiec niedoborom? Jakie produkty wybierać? Nie ukrywamy, że nabiał stanowi doskonałe źródło wapnia. Zapoznaj się z naszą listą artykułów spożywczych bogatych w ten pierwiastek i sprawdź zawartość wapnia w 100 g produktu*
- Jogurt naturalny – ok. 170 mg
- Mleko – ok. 120 mg
- Ser parmezan – 1380 mg
- Ser żółty – ok. 850 mg
- Jogurt owocowy – ok. 130 mg
- Serek homogenizowany – ok. 85 mg
- Twaróg – ok. 96 mg
- Śmietana – ok. 100 mg
Jednak należy zaznaczyć, że mleko i produkty mleczne to nie tylko wapń, ale skarbnica innych minerałów i witamin. Produkty mleczne zawierają witaminy A, D, E, K oraz z grupy B oraz pomagający w koncentracji magnez oraz potas. Tak więc recepta na mocne kości i nie tylko jest prosta, powinniśmy pamiętać o mleku i produktach mlecznych w codziennej diecie nie tylko naszych dzieci, ale również nas samych.
Dlatego już dziś zadbajmy o prawidłowe spożycie wapnia i innych składników w naszej codziennej diecie.
Więcej informacji o wartościach odżywczych niezbędnych dla organizmu można uzyskać w programie „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka, który promuje prawidłowe nawyki żywieniowe szczególnie wśród uczniów, wykorzystując technikę nauki poprzez zabawę. Każda placówka, która kształci dzieci w wieku 6-9 lat może zgłosić swój udział w tym bezpłatnym programie. Wystarczy wypełnić deklarację zamieszczoną na stronie www.kochammleko.pl i przesyłać na adres: kampania@izbamleka.pl. Zapraszamy także na naszego Facebooka, www.facebook.com/mamykotanapunkciemleka gdzie czeka wiele niespodzianek zarówno dla dzieci, rodziców i nauczycieli.
*H.Kunachowicz, B.Przygoda, I.Nadolna, K.Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2017;