Wapń dla mocnych kości - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wapń dla mocnych kości

Wapń dla mocnych kości

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Wiemy jak ważną rolę odgrywa wapń w naszym organizmie. To dzięki niemu możemy wzmacniać wytrzymałość kości, ale czy tylko… Niedobory wapnia mogą się objawiać nie tylko łamliwością kości, ale również zaburzeniami snu, skurczami mięśni, a przy dużych niedoborach nawet stanami lękowymi.


Jak zapobiec niedoborom? Jakie produkty wybierać? Nie ukrywamy, że nabiał stanowi doskonałe źródło wapnia. Zapoznaj się z naszą listą artykułów spożywczych bogatych w ten pierwiastek i sprawdź zawartość wapnia w 100 g produktu*

  • Jogurt naturalny – ok. 170 mg
  • Mleko –  ok. 120 mg
  • Ser parmezan – 1380 mg
  • Ser żółty – ok. 850 mg
  • Jogurt owocowy –  ok. 130 mg
  • Serek homogenizowany – ok. 85 mg
  • Twaróg – ok. 96 mg
  • Śmietana – ok. 100 mg

Jednak należy zaznaczyć, że mleko i produkty mleczne to nie tylko wapń, ale skarbnica innych minerałów i witamin. Produkty mleczne zawierają  witaminy A, D, E, K oraz z grupy B oraz pomagający w koncentracji magnez oraz potas. Tak więc recepta na mocne kości i nie tylko jest prosta, powinniśmy pamiętać o mleku i produktach mlecznych w codziennej diecie nie tylko naszych dzieci, ale również nas samych.

Dlatego już dziś zadbajmy o prawidłowe spożycie wapnia i innych składników w naszej codziennej diecie.

Więcej informacji o wartościach odżywczych niezbędnych dla organizmu można uzyskać w programie „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka, który promuje prawidłowe nawyki żywieniowe szczególnie wśród uczniów, wykorzystując technikę nauki poprzez zabawę. Każda placówka, która kształci dzieci w wieku 6-9 lat może zgłosić swój udział w tym bezpłatnym programie. Wystarczy wypełnić deklarację zamieszczoną na stronie www.kochammleko.pl i przesyłać na adres: kampania@izbamleka.pl. Zapraszamy także na naszego Facebooka, www.facebook.com/mamykotanapunkciemleka gdzie czeka wiele niespodzianek zarówno dla dzieci, rodziców i nauczycieli.

 

*H.Kunachowicz, B.Przygoda, I.Nadolna, K.Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2017;